Kassandra

4298

Na samo jedan sat vožnje od Soluna naići ćete na pravi raj, zlatne pesčane plaže, slikovite zalive, tradicionalna sela, mala ostrva i skrivene uvale, brdašca prekrivena borovinom, mediteransku klimu i veličanstvenu prirodnu lepotu… naići ćete na poluostrvo Halkidiki. Prvobitno je bio dom džinovima, neprijateljima bogova sa Olimpa, dok pećina u Petraloni svedoči o životu na ovom području još iz perioda pre 700.000 godina. Ime je dobio po gradu Halkidi, glavnom gradu države Eritrejaca koji su se ovde naselili u 7. veku pre nove ere. Čine ga tri kraka (Kasandra, Sitonija i Atos ) koja poput koplja duboko zalaze u vode Egejskog mora, nastala kada je Posejdon bacio svoj trozubac i poluostrvo podelio na tri dela.

Kasandra koja ime nosi po makedonskom kralju Kasandrosu, je najzapadnije i najposećenije poluostrvo Halkidikija. Grci je nazivaju *prvom nogom*, a kod nas se ustalio naziv *prvi prst* Halkidikija. Karakterišu je bogata, mirišljava vegetacija, borove šume, prekrasne plaže i mala gostoljubiva mesta. Pored izuzetno čistog mora i tople klime, plaže su veoma bezbedne i uređene, pa većina njih svake godine dobija prestižno priznanje *Plava zastavica*.

Unutrašnjost poluostrva slabo je naseljena. Lokalno stanovništvo živi uglavnom u priobalnom delu i, osim turizmom, bavi se poljoprivredom i ribolovom. Ovde je razvijena i proizvodnja meda, vina i maslinovog ulja, pa ove proizvode obavezno kupite kod lokalnog stanovništva i ponesite da u njima uživate i po povratku sa odmora.

Ipak, turizam je najrasprostranjenija delatnost. Nekada mala ribarska sela, danas su poznata turistička mesta sa puno lepih i novih vila i hotela, taverni i restorana, kao i kafića i diskoteka za ljubitelje noćnog života. Na istočnoj obali poluostrva nalaze se najveća i najpopularnija mesta, pre svega Hanioti i Pefkohori, dok su na zapadnoj obali najveći Sani i Furka. Mesta koja imaju prefiks Nea (Novo), osnovale su izbeglice koje su se sa raznih strana ovde doselile u prvoj polovini dvadesetog veka.

Glavni grad poluostrva je Kassandria, koja se nalazi u središtu poluostrva, okružen šumama. To je jedno od najstarijih mesta na Halkidikiju koje datira još iz 16. veka. Ima oko 3000 stanovnika i administrativni je i komercijalni centar oblasti. U mestu postoji velika pijaca, prodavnice, pošta, banke i ostale službe i sadržaji neophodni za funkcionisanje grada ove veličine. Tu su takođe i crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Narodni muzej i napuštena vetrenjača, koju vredi posetiti.

Poluostrvo je najbolje obići autom, koji možete i da iznajmite u svakom mestu. Saobraćajnica koja ide kružno, povezuje istočnu i zapadnu obalu, jug i sever. Obavezno posetite pećinu i arheološki muzej Petralona koji čuvaju 700 000 godina staru lobanju najstarijeg predka savremenog evropskog čoveka kao i brojne fosilne ostatke životinja i alate iz doba paleolita. U Kalitei se nalaze arheološka nalazišta-Zevsov hram iz 4. veka pre n.e. i mala kapela Sv. Pantelejmona. U Nea Fokei je manastir i vizantijska osmatračnica s početka 15. veka. Na plaži Sani nalazi se par veoma dobro očuvanih vetrenjača. Afitos je mesto koje će da vas očara svojim starim kamenim kućicama iz 19. veka, tavernama, kafeima, barovima.

Lokalne turističke agencije za sve koji žele da upotpune svoje letovanje još nekim sadržajima, organizuju izlete do Soluna i akva parka u Solunu, manastira Meteori, krstarenja oko Svete Gore sa posetama značajnim kulturno-istorijskim mestima, krstarenje zalivom Toroneos sa celodnevnim kupanjem i obilaskom plaža, kao i Grčko veče na kome možete videti deo Grčke kulturno-umetničke tradicije i uživati u čuvenim gastromonskim specijalitetima i grčkoj gostoljubivosti.

PLAŽE KASSANDRA

Afitos

Afitos je plaža srednje veličine i na njoj nije velika gužva. Nalazi se na istočnom delu Kasandre pa je more je veoma mirno. Sastoji se iz dva dela, jedan deo je na početku mesta, a drugi na kraju. Oba dela su prekrivena peskom, ali na nekim mestima postoji krupnije kamenje prilikom ulaska u vodu tako da trebate da budete oprezni. Nešto južnije od gradskog dela plaže se nalazi i bar Liosi koji je veoma popularan među turistima. Ovaj deo plaže je sasvim uređen i veoma dobro organizovan, mada su oba dela obogaćena barovima i restoranima. Najbolje vreme za posetu je mesec jul.

Ageopelagitika

Prelepa plaža na zapadnoj obali poluostrva Kasandra, kod mesta Posidi. Veoma lepo organizovana sa kombinacijom peska i šljunka i neverovatno čistom i mirnom vodom. Pogodna kako za porodice tako i za mlađu populaciju, naročito zbog bara Cocus, koji je jedan od najpopularnijih među turistima na čitavom Halkidikiju.

Agios Mamas

Mirna plaža koja se nalazi na 23km južno od Poligirosa, glavnog grada Halkidikija, a 5 km istočno od Nea Mudanje. Agios Mamas je još jedna u nizu dugugih i peščanih plaža, prekrivena finim žutim peskom. Posećuju je više lokalni stanovnici i Solunjani, ali je u poslednje vreme popularna i kod srpskih turista. Postoje barovi na plaži sa ležaljkama i suncobranima, tako da je plaža veoma dobro organizovana.

Geoponika

Nastavak plaže Mikonatika, na 4km južno od Nea Kalikratije. Do nje se veoma lako dolazi, kao i do Mikonaktike, autoputem od Soluna (40km). Takođe je duga i peščana, sa barom koji nudi kvalitetnu uslugu, ležaljke i suncobrane za rentiranje. Mnogi ovu plažu karakterišu najboljom u regiji Nea Kalikratije pa je neizostavna na letovanju turista. Nešto je šira plaža od Mikonatike. Možete u letnjim mesecima, a pogotovu vikendima, očekivati priličnu gužvu.

Glarokavos

Glarokavos je jedna od najlepših plaža na celom Halkidikiju sa finim peskom i šljunkom. Nalazi se u neposrednoj blizini jezera soli. Voda je veoma čista, topla i plitka. Plaža nije u potpunosti organizovana, a postoji deo plaže koji je namenjen isključivo za ljubitelje prirode, za sve one koji vole samo pesak i kristalno čisto more. Na kraju nje se nalazi laguna. Plaža poseduje i deo sa barom koji pruža veoma kvalitetnu uslugu, a suncobrane i ležaljke dobijate uz konzumaciju pića. Ovde takođe možete i da prezalogajite. Uglavnom bar nudi klubske sendviče u kombinaciji sa pivom po povoljnoj ceni. Plaža nije previše bučna, ali ni previše mirna. Preporučujemo je mađoj populaciji. Lako je dostupna i za nju nije karakteristična preterana gužva. Do ove plaže možete osim autom doći i lokalnim autobusom. Plaža poseduje svoj parking prostor.

Golden beach

Plaža koja se nalazi između Pefkohorija i čuvene plaže Paljuri (Xenia), na istočnoj strani poluostrva Kasandra. Prekrivena je zlatno-žutim peskom. Plaža širokog pojasa, okružena borovom šumom i zelenilom. Iako je prekrivena peskom, ulaz u vodu na pojedinim mestima je stenovit. Mnogo mirnija od ostalih u njenom okruženju, bez prevelike gužve. Plaža je teže dostupna. Do same plaže ne ide asfaltni put ali javni prevoz prolazi na oko 1km od nje.

Hanioti

Nalazi se severno od Pefkohorija 4km, a od Souna južno takođe oko 100km. Duga plaža, uska i prekrivena mešavinom sitnog peska i kamenčića. Voda je čista, mirna, plitka i topla. Plaža je veoma dobro organizovana i održavana. Poseduje ležaljke i suncobrane za iznajmljivanje, a takođe i objekte za sportove na vodi. Pošto je mesto Hanioti jedno od najpopularnijih i najomiljenijih našim turistima, gužva na plaži u sezoni je izvesna, ali postoje i delovi koji su tihi i usamljeni. Tu su i barovi koji su raspoređeni duž obale, u kojima možete uživati tokom dana, ali i noći, mada Hanioti je prilično mirno mesto pre svega namenjeno porodicama ili parovima. Plaža je svakako lako dostupna s obzirom da se nalazi u samom centru mesta.

Kalitea

Kalitea se nalazi na istočnoj strani poluostrva Kasandra, a naziv je dobila po istoimenom selu. Prilično je duga i prekrivena finim, zlatnim peskom. Voda je čista i plitka pa je pogodna za porodice sa malom decom. Još jedna od mnogobrojnih grčkih plaža koja je okružena borovinom, pa tako poseduje prirodnu hladovinu. Jedna od dobro organizovanih plaža sa odličnom uslugom. Ležaljke i suncobrani su vam dostupni uz prethodnu doplatu, a pored toga naći ćete taverne i barove kao i druge prateće turističke i ugostiteljske objekte. Takođe je pogodna i za sportove na vodi. Ovde očekujte gužvu jer je jedna od popularnijih plaža na Kasandri. Lako je dostupna, kako automobilom, tako i javnim prevozom.

Lutra

Plaža Lutra se nalazi na zapadnoj obali poluostrva Kasandra. Od Soluna je udaljena 128 km. U blizini plaže je selo Agia Paraskevi koje je poznato po svojim termalnim izvorima. Ovo područje je poznato i po maslinovom ulju i medu, ali i po izuzetnim prirodnim lepotama i ribolovu. Sama plaža je relativno mala, ali je prekrivena finim žutim peskom i nešto sitnijim šljunkom. Voda je čista i plitka. Plaža je okružena borovom šumom koja joj pruža prirodan hlad. Lutra je neorganizovana plaža, ali u blizini možete da uživate u poznatom Lutra spa centru koji nudi razne vrste tretmana. Na plaži možete naići na slikovite taverne i barove sa prekrasnim baštama. Plaža je lako dostupna. Nema puno turista, tako da ne treba da očekujete preteranu gužvu, pošto u okolini nema velikih i luksuznih hotela. Do plaže možete doći automobilom ali i javnim prevozom koji je prilično čest u sezoni. Najbolje vreme za posetu je svakako period od kraja maja do kraja seprembra.

Nea Flogita

Smeštena u istoimenom selu, prilično popularnom na krajnjem zapadu poluostrva Kasandra, na 18km južno od Nea Kalikratije, a od Nea Mudanje 7km severno. Veoma je popularna zbog svoje blizine Soluna. Ovo je duga i peščana plaža sa barovima, ležaljkama i suncobranima i nešto čistijim morem nego u drugim, okolnim mestima. Mnogo je bolje održavana plaža nego druge gradske plaže u okruženju. Lako je dostupna. Veća je gužva u letnjim mesecima, pogotovo tokom vikenda kada Solunjani dolaze u svoje vikendice. Vegetacija okružuje plažu, tako da ima prirodnog hlada. U popodnevnim časovima može da se očekuje vetar.

Paljuri

Plaža Paljuri (Xenia ili Carusso kako je često nazivaju) se nalazi na samom jugu poluostrva Kasandra, od Haniotija udaljena 13 km, a od Pefkohorija 9 km. Deo je istoimenog sela i kao i sve plaže na Kasandri, i ova je pokrivena finim žutim peskom, a voda je plitka i topla. Plaža je obgrljena borovinom koja joj daje prirodni hlad. Dobro je organizovana, sa ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje u okviru barova u kojima možete da se sklonite od sunca, ali i da uživate u raznovrsnim osveženjima. Ovo je jedna od najlepših plaža Kasandre. Lako je dostupna i automobilom, motociklom, brodom, ali i javnim prevozom. U toku sezone na plaži je prilična gužva.

Pefkohori

Plaža u samom centru istoimenog mesta. Nalazi se na istočnoj strani poluotrva Kasandra, na oko 100km južno od Soluna. Plaža je veoma duga, prekrivena sitnim šljunkom i peskom. Voda je mirna i kristalno čista. Pogodna je za ronjenje, ali takođe obiluje turističkim i ugostiteljskim objektima u kojima možete uživati u tradicionalnog grčkoj hrani i muzici. Na ovoj plaži u toku cele sezone očekujte gužvu jer je nešto uža od plaža koje su joj u okruženju. Pošto se nalazi u centru istoimenog mesta, ona je veoma lako dostupna automobilom, motociklom ili javnim prevozom. Budite pripremljeni na vreme koje Vam je potrebno prilikom pronalaženja parkinga u toku sezone. Veoma je dobro organizovana, suncobrani i ležaljke su na raspolaganju za iznajmljivanje.

Polihrono

Turističko mesto sa istoimenom plažom. Nalazi se na istočnoj strani poluostrva Kasandra. Od Soluna udaljen svega 85km. Plaža je prekrivena finim, zlatnim peskom. Nešto je uža, ali je veoma dugačka kao i većina plaža na poluostrvu. Sa leđa je zaštićena borovinom, pa poseduje prirodan hlad. Voda je mirna i kristalno čista ali i plitka, pa je pogodna za porodičan odmor jer je idealna za decu. Nagrađena je od strane EU plavom zastavom za čistoću vode i obale. Sve što Vam zatreba u toku letovanja možete da nađete na ovoj plaži – kafiće, pekare, restorane, taverne, barove… Plaža je lako dostpna i automobilom ali i javnim prevozom. Lepo je organizovana, poseduje ležaljke i suncobrane. U toku letnjih meseci očekujte gužvu na plaži.

Sani

Locirana na zapadnom delu poluostrva Kasandra, 45km južno od Poligirosa i na 13km od Nea Potidee. Sastoji se iz više plaža, uglavnom popularnih hotela visoke kategorije: Sani Beach Hotel, Sani Beach club, Porto Sani Village i Sani Asterias Suites. Plaže su prekrivene glatkim, belim peskom, nagrađene plavom zastavicom EU za čistoću vode i čistoću obale. Obrgljene su borovom šumom koja pruža prirodnu hladovinu, maksimalno održavane i opremljene suncobranima i ležaljkama za iznajmljivanje. Pored barova, restorana i taverni, plaže u Sani oblasti su poznate i po organizovanju festivala i ekološkim aktivnostima. Jedna od njih je Dan životne sredine, seminar posvećen očuvanju čistoće plaža. Za posetu je svakako najpogodnija letnja sezona, od početka maja do kraja septembra. Busulas plaža je deo oblasti Sani, koju svakako preporučujemo i izdvajamo kao jednu od najboljih. Mala plaža, dugačka oko 500m u oblasti Sani. Predstavlja pravi egzotični raj. Što se sadržaja tiče plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje, a tu je i bar gde koji nudi kvalitetnu uslugu. Odaberite ovu plažu za uživanje u predivnom zalasku sunca. Plaža Kapsi, još jedna u Sani oblasti koju preporučujemo, a koja se izdvaja po svojoj lepoti. Mala je, delimično organizovana sa sitnim belim peskom i kristalno čistim morem. Ovo je pravo mesto za beg od gradske vreve. Plaža je smeštena u spektakularnom ambijentu okružena borovom šumom.

Vakres

Prelepa plaža, locirana severno od centra Afitosa na istočnom delu poluostrva Kasandra. Nalazi se na 44 km od grada Poligirosa. Plaža je pre svega dobro ogranizovana za porodice sa decom mada ima delova plaže koji su pri ulasku prekriveni malo krupnijim kamenjem, pa treba povesti računa. Voda je veoma čista i tirkizna. Ovo je svakako plaža koju preporučujemo ukoliko ste voljni da obilazite Kasandru. Okolina je puna zelenila, pa ćete tako još više uživati u ovakvom ambijentu.

Skala Furkas

Na 7km južno od Sivirija, na zapadnoj strani poluostrva Kasandra. Veoma dugačka plaža, koja se pruža duž istoimenog sela. Plaža je peščana i veoma dobro organizovana. Nastanjena je u vegetaciji, gustoj borovoj šumi, pa je hladovina zagarantovana. Na njoj postoje barovi koji poseduju suncobrane i ležaljke za iznajmljivanje, kao i drugi prateći objekti. Uglavnom je posećuju porodice sa malom decom zbog čistoće vode i obale, a takođe i zbog kvalitetnog smeštaja koji se nalazi veoma blizu plaže. Ukoliko obilazite plaže po Kasandri, neka ovo bude neozaobilazna destinacija.

Siviri

Odmaralište sa istoimenom plažom se nalazi na zapadnoj strani poluostrva Kasandra. Ovo je veoma dobro organizovana, duga i peščana plaža koja obiluje tavernama, restoranima i barovima. Nekoliko skrivenih uvala na krajevima glavne i najveće plaže prekrivene su sitnim peskom i isključivo su namenjena za nudiste.