Tasos – Regija i plaže

6206

Tasos

Prema Herodotu ostrvo je ime dobilo po sinu feničanskog kralja Aginora, Tasosu. Mitologija kaže da je Tasos stigao na ostrvo tražeći svoju sestru Evropu koju je oteo Zevs. Propovedajući hrišćanstvo, ovuda je prošao i apostol Pavle na putu ka Filipima. Ni Odisej mu nije odoleo jer, dok je prolazio pored zaliva sirena i čuo njihovu zanosnu pesmu, došao je u iskušenje da zauvek ostane tu. Čak je i Hipokrat odabrao ovo ostrvo i živeći na njemu 4 godine napisao neka od svojih najvećih dela.

Tasos je najsevernije ostrvo Egejskog arhipelaga koje kroz vekove „prošlo kroz ruke“ mnogih civilizacija da bi konačno zatvorilo krug i ostalo grčko, obima oko 100 kilometara, površine okruglo 390 km², što ga čini devetim po veličini ostrvom Grčke. Najviši vrh na ovome inače brdovitom ostrvu, jeste mermerni masiv Ipsarion (1204 m). Glavnom ostrvu, pripadaju jos tri veoma malena ostrva: Tasopulo na severnoj strani, Kinira na istočnoj strani i Panagija, na južnoj, sa ukupnom površinom od 0.4 km² i uzvišenjima od 60-80 m. Obala ostrva nije previše razudjena. Glavne odlike su mu prijatna klima, brojne mirne plaže i divlje uvale, na kojima možete uživati i odmarati se daleko od buke. Idealno je za parove i porodice. Živopisna tradicionalna sela, tipične grčke taverne, zlatne peščane plaže i kristalno čisto more su zaštitni znak Tasosa. Ostrvo je dobro saobraćajno povezano i na taj način je omogućeno turistima da ga sami istražuju, otkrivaju plaže, uživaju u njegovim skrivenim bogatstvima.

Često ga nazivaju “smaragdno ostrvo” zbog prozirne i čiste vode azurne boje, ili “šuma koja pliva” zbog guste vegetacije. Arhilohus je opisao Tasos kao „jednu magareću kičmu, prekrivenu divljom šumom“. Ovaj opis je potpuno razumljiv kada se zna da je ostrvo veoma brdovito i bogato šumama jele. Pored rudnika zlata, Tasos je u antičko vreme bio na glasu i zbog vina, koštunjavih plodova i trgovine.

U zaleđu, pogotovu na južnom i istočnom delu ostrva, nepregledne borove šume, koje se spuštaju do samih plaža, čine da ostrvo punim plućima diše svež vazduh koji dolazi sa planinskih masiva iz centralnog dela. Zbog toga su dani, a pogotovu noći na Tasosu izuzetno prijatne čak i usred leta. Unutrašnjost ostrva je potpuno netaknuti planinski predeo sa raštrkanim selima koje vreme nije promenilo i u čijim ambijentima ćete uživati.

Između ostalih činilaca, turizam predstvalja najznačajniji privredni faktor. Najvažniji proizvodi ovoga ostrva su mermer, med, maslinovo ulje, uzgoj ovaca, koza i ribarstvo. Ranije je na ostrvu u funkciji bila i drvna industrija. Tasos, koji je nekada bio poznat po svom vinu, danas uzgaja vinovu lozu samo za vlastite potrebe.

Limenas je glavni i najveći grad Tasosa do kojeg prvo stižete trajektom, iz mesta Keramoti, i hidrogliserom, iz luke Kavala. Slikovite uličice, taverne i barovi na obali mora, raznovrstan kulturni život i arheološka nalazišta samo su deo ponude ovog grada. Drugi po veličini grad, Limenarija i prelepi Potos, najjužnija mesta ostrva, nikoga ne ostavljaju nezadovoljnim. Nedaleko od Potosa nalazi se Pefkari, predivno sidrište gde borovi niču iz vode. Mesto Skala Potamia nalazi se na najlepšoj plaži ostrva – Golden beach, koju nikako ne smete zaobići.

PLAŽE TASOSA

Agios Antonios – San Antonio

Ova plaža se nalazi na jugozapadnoj obali, na nekoliko stotina metara od Potosu i na oko 42 km od Limenasa. Ona je zapravo nastavak gradske plaže u Potosu, ali je za razliku od nje ovde mnogo manja gužva, pa je za one koji vole da provedu malo mirniji dan plaži. Duga je, široka i peščana, pesak je veoma sitan. Dubina je postepena, na nekim delovima je more veoma plitko, pa je odlična za porodice sa manjom decom. Dobro je organizovana, tu su ležaljke i suncobrani, tuševi, bar. Mesta za parkiranje postoje duž cele plaže i lako je dostupna.

Agios Ioannis

Nalazi se na istočnoj obali ostrva, na oko 30 km od Limenasa i oko 18 km od Potosa, između Kinire i Alikija. Ime je dobila po maloj kapeli posvećenoj Sv. Jovanu koja se nalazi odmah iznad plaže. Ova je izolovana uvala, ali se vidi sa magistrale i pogled na kristalno čisto more i njegovu zelenu boju oduzima dah. Plaža je prekrivena peskom i šljunkom, a u vodi je uglavnom kamenje. Idealna je za one koji vole da uživaju u tišini, za ljubitelje ronjenja i podvodnog ribolova, nije preporučljiva za porodice sa manjom decom. Na plaži postoji snek bar, a ležaljke i suncobrani mogu da se iznajme ili se dobijaju besplatno uz naručeno piće. Nije baš lako dostupna, og glavnog puta vodi uzani zemljani put, ali auto može da se spusti do same plaže i parkira u hladu.

Atspas

Šećerna plaža – Nalazi se na zapadnoj obali ostrva, udaljena 32 km od Limenasa i oko 7 km od Limenarije (pravac prema Prinosu), na ulazu u Skalu Marion iz pravca Limerije. Ovo je mala uvala, sa veoma sitnim peskom. More je plitko, pa je posećuju i porodice sa malom decom. Voda je kristalno čista, tako da u vodi može da se vidi i po neka morska zvezda, a na okolnim stenama i hobotnica. Na plaži nema tuševa, a ležaljke i suncobrani od trske mogu da se iznajme. Ovde postoji i mreža za odbojku. Plaža je lako dostupna, vidi se s puta, do nje se dolazi stepenicama ili zemljanim putem. Ova plaža je idealna za one koji traže mirna i autentična mesta. Dan dosta dugo traje pa je celodnevno uživanje garantovano, a na kraju dana zalazak sunca je nešto što nikako ne treba propustiti.

Giola

Ova prirodna laguna, udaljena je od Potosa oko 10 km, a od Limenasa oko 40 km. Nalazi se na jugu ostrva, u blizini mesta Astris. Ovo je prirodni kameniti bazen, koji okružuju bele stene koje liče na stepenice, visoke i do 8 metara. Voda je bespekorno čista pa je mesto idealno za ronjenje. Bazen se prirodno puni iz mora ispod stena, pa je voda u njemu slana, toplija nego u moru i jako je prijatna za kupanje. U bazenu, voda je prozirna, zelenkaste boje i naročito dolazi do izražaja zbog kontrasta sa tamno plavom bojom mora. Po jednoj legendi, Giola predstavlja Zevsovo oko kojim je nadgledao svoju ljubavnicu, dok je po drugoj Zevs stvorio Giolu kako bi se Afrodita kupala u njemu, pa se Giola jos naziva i Afroditina suza.

Glifoneri

Nalazi se na severu ostrva, udaljena oko 7 km zapadno od Limenasa u pravcu ka Skali Rachoni. Po mnogima je najlepša plaža sa prirodnim hladom na Tasosu. Ovo je mala uvala, nestvarno lepa, sa belim peskom, plitkom vodom smaragdne boje i mnoštvom borova koji je potpuno štite od sunca, tako da je idealna za porodice sa decom. Ima i sve neophodne sadržaje, kafić, ležaljke, suncobrane, mesto za parkiranje i lako je dostupna.

Golden Beach

Ova najduža plaža na ostrvu, nalazi se na istočnoj obali, na oko 40km od Potosa, istočnom obalom i oko 12km od Limenasa, između mesta Skala Potamia i Skala Panagia. Plaža je lako dostupna. Naziva se još i Chrissi Amoudia što znači zlatni pesak. Duga je više od dva kilometra i jedna je od najlepših i najomiljenijih na ostrvu. Odlikuju je fini mekani pesak zlatne boje i plitko bistro more, tako da je pogodna i za decu i neplivače. U zaleđu plaže se nalazi najviša planina na Tasosu, Ipsarion, obrasla gustom šumom i bujnim zelenilom koje se spušta do same plaže. Plaža je dobro organizovana, sa ležaljkama i suncobranima, kao i mnoštvom taverni, barova, hotela… Postoji i mogućnost sportskih aktivnosti na vodi i plaži, a idealna je i za duge šetnje duž obale. Ova plaža koja je zbog svih svojih kvaliteta, nagrađena Plavom zastavicom. zadovoljiće potrebe i najzahtevnijih turista.

La Scala

Plaža se nalazi na severu ostrva, udaljena od Limenasa oko 2 km u pravcu ka Skali Prinos. Plaža je prvenstveno za mlade, jako je popularna i posećena. Na plaži se nalazi moderan bar iz koga se po ceo dan pušta komercijalna muzika, a koja se čuje na celoj plaži obzirom da su zvučnici svuda raspoređeni. Lepo je uređena, sa puno ležaljki i suncobrana, lazy bag-ova, kreveta sa baldahinima, malim bazenom, klupicama, garniturama za sedenje… U baru se osim pića i koktela nude i sendviči. Na plaži ima i prirodnog hlada koji prave borovi. Plaža je peščana sa postepenom dubinom, voda je kristalno čista, a u zaleđu se nalazi besplatan parking.

Limenaria

Ovo drugo po veličini mesto na Tasosu, nalazi se na njegovoj jugozapadnoj obali, udaljeno od Limenasa 37 km. Plažu čine dva dela, jedan manji, u samom centru mesta, i jedan veći deo, dužine preko 2 km, koji se proteže skoro do plaže Tripiti. Ova plaža ima svakome da ponudi po nešto. Pretežno je peskovita, a postoje i delovi koji su šljunkoviti, ali i sa kamenjem u vodi. Plaža je organizovana, na njoj mogu da se iznajme ležaljke i suncobrani ili da se koriste besplatno uz naručeno piće, tu su i barovi, taverne, tuševi, sportovi na vodi i u pesku… U blizini se nalaze i brojne prodavnice, kao i hotel ii vile za smeštaj. Plaža je lako dostupna, a njena najveća prednost je njena veličina. Ovde nikada nije gužva, posebno u dužem delu, pa je dobra i za one koji žele da se osame i uživaju u tišini.

 

 

 

 

Limenas

Gradska plaža glavnog grada ostrva Tasos, Limenasa, nalazi se na severnoj obali ostrva, nedaleko od centra grada i luke. Plaža je peščana, sa postepenim ulaskom, voda čista i bistra. Duž cele plaže nalaze se ležaljke i suncobrani, koje možete besplatno da koristite kada naručite piće u nekom od kafića. U zadnjem delu plaže se nalaze klupice u hladu drveća, pa i ovde možete da ostavite svoj peškir.

Makriamos

Nalazi se na severnoj obali ostrva, na oko 2 km od glavnog grada, Limenasa. Ova plaža pripada istoimenom hotelskom kompleksu, pa se ulaz na plažu naplaćuje. Okružena je hotelskim sadržajima, bungalovima za smeštaj, ali i gustom šumom i bujnom vegetacijom. Plaža je veoma atraktivna, slikovita, duga i peščana, sa kristalno čistim morem. Posebno je interesantna porodicama sa decom. Tu se nalazi igralište za decu, bazen, razni sportovi na vodi i pesku, sportski tereni, kao i mini zoo vrt. Organizovana je, a ležaljke i suncobrani se naknadno plaćaju, kao i ostali sadržaji. Makriamos, što znači dug pesak, jedina je privatna plaža na ostrvu i jedna je od najomiljenijih. Zbog izuzetne čistoće, nosilac je Plave zastavice.

Paradise

Rajska plaža – Nalazi se na istočnoj obali ostrva, između mesta Skala Potamia i Astris. Udaljena je 30 km od Potosa i 24 km od Limenasa. Smatra se najlepšom plažom na ostrvu, zbog finog belog peska, azurnog plitkog mora i zelenih planina koje je okružuju. Na plaži se nalaze bar, restoran, kao i ležaljke, suncobrani i tuš koji se naplaćuju, a postoji i deo plaže na kome može da se stavi i sopstveni suncobran, ako nekome tako više odgovara. Ova plaža je često izbor porodica sa decom, obzirom da je more dosta plitko, a sitan pesak nalazi se i na plaži i u vodi. Zbog istočnog vetra formiraju se talasi, u kojima uživaju i deca i odrasli, i plaža je tada idealna i za jedrenje na dasci. Pored ovog, popularni su i drugi sportovi na vodi i pesku. Na stenama i malim uvalima ima i nudista, pošto je taj deo plaže rezervisan za njih.

Do plaže se, sa magistrale dolazi strmim, krivudavim, zemljanim uskim putem. Zbog toga posetioci često ostave svoj auto pored magistrale, ali se većina ipak odluči za parking pored plaže.

Potos

Ovo lepo letovalište na jugozapadu ostrva udaljeno je od glavnog grada Limenasa 42 km. Osim dobre turističke infrastrukture, može da se pohvali i odličnom peščanom plažom dugom oko 2 km i po mnogima najlepšom gradskom plažom na ostrvu. Ovo je jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu, lako je dostupna i tokom leta je dosta posećena. I pored gužvi veoma je čista i uredna. Plaža počinje od centra mesta, okružena je visokim borovima i zelenilom, pa je ovde moguće pronaći i prirodnu hladovinu. Voda je prozirna, sa postepenom dubinom. Veoma je dobro organizovana, ima puno kafića iz kojih se čuje muzika, taverni, ležaljki i suncobrana koji se iznajmljuju, tuševa, a posetioci mogu da uživaju i u sportovima na vodi. U blizini plaže se nalaze i brojne prodavnice suvenira, nakita i druge robe, kao i vile i hoteli za smeštaj. Ova plaža će da zadovolji svačiji ukus. Preporučuje se svima, posebno mladima i parovima, kao i porodicama i onima koji ne žele da obilaze ostrvo već da sve vreme boravka na ostrvu provedu na jednom mestu.

Saliara

Mermerna plaža – Nalazi se na severoistočnoj obali Tasosa, udaljena oko 5 km od Limenasa. Do plaže se dolazi tako što se, ispred rampe za ulazak u oblast hotela Makriamos, skrene desno. Odatle do plaže vodi oko 4 km dugačak prašnjavi put. Pored plaže se nalazi parking. Plaža je do skoro bila divlja, a sada je organizovana, sa ležaljkama, suncobranim i barom. Ovde može da se čuje priča da je plažu otkrio jedan srpski lekar, navodno prvi turista na ostrvu, i da se zbog toga dugo zvala i Docina plaža!

Ono što ovu plažu izdvaja od ostalih, su mali beli mermerni kameni oblutci kojima je prekrivena. Obala je toliko bela da potseća na sneg. Boja mora je zbog podloge takođe nestvarna, tirkizno plava i bistra, kao na najegzotičnijim tropskim ostrvima. I za vreme najvećih vrućina ovi kamenčići ostaju hladni, pa je šetnja obalom beskrajno prijatna.

Salonikios

Najjužnija tačka i plaža na ostrvu, udaljena je oko 7 km od Potosa i oko 48 km od Limenasa. Jedinstvena je po crvenkastom krupnijem pesku i šljunku, pa je i boja mora ovde drugačija. U vodi ima i kamenja, pa možda nije idealna za decu. Plaža nije velika, ali poseduje neophodne sadržaje, mali bar iz koga se čuje lagana muzika, ležaljke, suncobrane, kao i viseće ležaljke između drveća koji prave prirodnu hladovinu. Oko plaže ima i predivnih stena i interesantnih mesta za fotografisanje. Do nje može da se dođe kolima, od glavnog puta vodi zemljani prašnjavi put dužine oko 3 km.

Skala Potamia

Ovo letovalište se nalazi na severoistoku ostrva, udaljeno od Limenasa oko 14 km. Plaža ovog mesta je poslednjih godina veoma popularna, i po mnogima je najlepša gradska plaža na Tasosu. Prekrivena je veoma sitnim peskom, koji se nalazi i na obali i u vodi. More je veoma plitko, pa je plaža idealna za decu i sve one koji vole da se brčkaju u plićaku. Za decu ovde postoji i parkić sa toboganima i ljuljaškama. Plaža je široka, pa je odlična i za sportove na pesku, odbojku, tenis… Dobro je organizovana, ima dovoljno ležaljki i suncobrana koji se iznajmljuju, kao i tuševa, nekoliko barova i taverni. Levi deo plaže, gledano sa obale, spaja se sa plažom Golden beach. Taj deo plaže je uži i ima kamenja u vodi, ali kako se ide dalje ka Golden beach-u plaža postaje sve lepša, šira, peskovitija. Obe plaže su veoma lako dostupne.

Tripiti

Nalazi se na jugozapadnoj obali, udaljena oko 3 km zapadno od Limenarije i oko 35 km od Limenasa. Plaža je lako dostupna, duga i široka, pa na njoj nikada nema velike gužve, odiše mirom i boravak na njoj je pravo zadovoljsto. Plaža je prekrivena belim peskom i šljunkom, dok u vodi mestimično ima i stena. Dobro je organizovana, sa ležaljkama i suncobranima i puno barova i restorana. Voda je bistra, azurno plava i zbog bogatstva morskog sveta idealna za ronjenje. A za romantike, tu je i nezaboravan zalazak sunca.

Tripiti, što znači *mesto rupa*, ime duguje svojevrsnom pećininskom prolazu koji spaja otvoreno more sa prirodnom kadom, a koji su talasi i voda stvarali vekovima u steni. Ova plaža može svakome da ponudi puno. Prirodne lepote Tripitija, strme litice prekrivene gustom vegetacijom i visokim drvećem, u kombinaciji sa belim peskom i plavom bojom mora plene posetioce.

 

PODELI
Prethodni tekstKassandra
Sledeći tekstVila Irini