KRUPAJSKO VRELO

3060

LEPOTE ISTOČNE SRBIJE

KRUPAJSKO VRELO

MANASTIR MANASIJA – RESAVSKA PEĆINA – LISINE Vodopad Veliki Buk

Termin 25.08.2018.

 

 

Polazak iz Kragujevca u jutarnjim časovima. Vožnja pored Svilajnca i Despotovca do manstira Manasija. Ovaj manastir je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj „Moravskoj školi. Podigao ga je despot Stefan Lazarević, poznat i kao Visoki Stefan, čije se mošti, po mišljenju nekih stručnjaka, nalaze u južnom delu crkve ispod bele mermerne ploče. Njena „Resavska škola“ bila je prepisivačka radionica i bila je izvor pisanih dela i prevoda i posle pada despotovine, kroz ceo 15. i 16. vek.

Nakon obilska manastira putovanje nastavljamo do Resavske pećine. Jedna od najstarijih ispitanih pećina u našoj zemlji, stara je oko 80 miliona godina, dok se stari nakit u pećini procenjuje na 45 miliona godina. Temperatura je konstantna i iznosi 7°C, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%. Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima.

Lisine nalazi se na desetak minuta vožnje od Resavske pećine. Veliki Buk visok  je preko 20 metara i smatra se jednim od najviših vodopada u Srbiji. Zaštićen je kao spomenik prirode.Odmor za oblizak i fotografisanje, a potom nastavljamo putovanje do Krupajskog vrela.

Okruženo šumskim rastinjem, puzavicama i granjem drveća koje se spuštaju sve do vode, leži Krupajsko vrelo. Plavo zelena voda, promenljivih nijansa koje skoro da hipnotišu posmatrača, ispunjava duboko, ledeno jezero. Tirkizna voda istačkana je opalim lišćem. Krupajsko vrelo ispod svoje površine krije još fascinantniju priču. Prema pričama ronioca, koji su uspeli da se spuste do 123 metara dubine, kada zaronite nailazite na čitav lavirint podzemnih kanala. Homolje i Krupajsko vrelo kriju legendu obavijenu velom vlaške magije. Legenda kaže da je u Homoljskim planinama postoji skriveno blago. Čak se i veruje da ga je sama planina progutala i da se sad nalazi na dnu zlatne pećine. Pećinu navodno čuva Tartor, vodeni duh, nazvan još i Staracem ili Albatrnom, zbog kog meštani ne smeju da ulaze u vodu tokom svojih neumornih potraga za zakopanim blagom.Iako još niko nije našao blago o kome govori legenda, jedno blago Krupajskog vrela je svima nama dostupno, a to je voda koja izvire iz planine i koja daje život čitavoj ovoj oazi.

Obilazak vrela uz mogućnost organizovanog ručka u restoranu Krupajsko vrelo. Polazak za Kragujevac oko 18 časova.

 

CENA : 1.700,00 dinara

 

 

 

 

Način plaćanja:
–    Gotovinsko plaćanje: 30% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 15 dana pre početka aranžmana
–    Preko računa: uz profakturu izdatu od strane TA INDEX Tours-a
–    Karticama: Visa, Master, Maestro, Dina

–    Administrativnom zabranom ili čekovima u 4 mesečne rate

Aranžmanobuhvata:
–    Prevoz modernim, visokopodnim turističkim autobusomsa audio-video opremom, klimom

–    Troškove organizacije putovanja

–    Usluge turistickog vodiča

–    Ulaznicu u Resavsku pećinu

 

Aranžman ne obuhvata:
– Individualne troškove putnika

NAPOMENE:

Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. Gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.

U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o program putovanja.
Ovaj program rađen je nabazi 40 putnika koji plaćaju punu cenu.Organizator zadržava pravo da u slučaju nedovoljnog broja putnika otkaže putovanje ili izvrši korekciju cene.

 

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI ORGANIZOVANJA PUTOVANJA

P.P.U.P EVRO TRADE TOURS P.J. INDEX TOURS KRAGUJEVAC
LICENCA MINISTARSTVA TURIZMA OTP 198/2010.

Tel: 034/331-534● Fax: 034/332-950 ● Kragujevac, Karadjordjevabr 3,

Beograd Resavskabr 3 011/30-38-010 4, GornjiMilanovacZeleznicka bb 032-718-350

Rezervacije: indexturs@ptt.rs